Oppskrifter


Spis basisk!

Basedannende mat er først og fremst grønnsaker, noen melsorter som spelt, quinoa, bokhvete, amaranth, hirse, noen frukter som sitron, lime, grapefrukt, avocado, squash og agurk. Noen nøtteslag som mandler. Av drikke er det først og fremst basisk vann, grapefruktjuice, urtete og ingefærte. Det er en utfordring for de fleste som vil leve mer basisk å finne fram til gode og lettlagede oppskrifter som støtter et basisk kosthold. Her har jeg samlet noen oppskrifter som kan være greie å prøve.

Ved å leve basisk blir blodsukkeret mer stabilt, og på grunn av det høye anbefalte inntaket av nøtter, frø og sunne oljer, holder metthetsfølelsen seg lenge.

Slik anbefaler jeg at du lever i hverdagen:

Start dagen med å måle hvordan du ligger på pH-skalaen med å måle morgenurinen med ph-strips. Her kan du bestille pH-strips. Dersom du ligger under 7,2 på pH-skalaen, bør du ta en teskje natron eller de svært basedannende mineralene phour Salts i et stort glass vann. Det gir en god basisk start på dagen, virker oppkvikkende, utrensende og energigivende.

Frokost: Alt.1: En avocado og en tomat skjæres i biter. Litt purreløk finhakkes, dryss over mye god olje og urtesalt. Ta gjerne  knekkebrød eller speltbrød til.
Alt.2:  Lag grøt av for eksempel spelt, quinoa, hirse, bokhvete, hver for seg, eller sammen. Bruk gjerne disse kornsortene som flak, da går det raskere å lage grøt av de. Tilsett linfrø og solsikkefrø. Strø over kanel, ha på en klatt ekte smør, eventuelt rørt ut med rapsolje, ta noen hakkede fikener, svisker eller rosiner og søt eventuelt med den svært søte, men sunne og kalorifrie urten stevia.

Lag deg en grønnsakshake som drikke til maten. Du tar en agurk, en avocado, to stilker stangselleri, litt brokkoli, saften av en sitron og en lime og til slutt litt himalayasalt eller havsalt. Fyll på med vann. Kjør dette i en smoothimaskin til passe konsistens. Dette holder seg flere dager i kjøleskap.

Ta en til to spiseskjeer Udo`s Choice olje eller raps/olivenolje. Dette kan gjerne blandes i grønnsakdrikken.

Lunsj:
Spis en stor bolle blandet salat med en god oljedressing blandet med sitron, urter og natursalt. Ha i kokte kikerter, bønner, linser og nøtter/frø/mandler.

Mellommat: Er du småsulten er det fint å ta en liten håndfull mandler, en halv avocado med havsalt og sitrondråper, noen hjemmelagede knekkebrød (se egen oppskrift), en halv grapefrukt i båter, noen cherrytomater. Eller lag en marinade av olje og havsalt og legg mandler og små biter brokkoli i. La det stå kjølig en times tid. Nydelig!

Middag: En stor porsjon salat med en god oljedressing. Bruk bønner, linser, kikkerter og andre belgfrukter som erstatning for kjøtt. Sørg for at minst 70 prosent på tallerkenen består av grønnsaker. Litt poteter er ok. Spis gjerne fisk flere dager i uken. Fete fiskeslag er best.
Må du ha kjøtt er det best med vilt (dyr som har fanget sin egen mat).

Kvelds: Lag en liten varmrett av grønnsaker, som en suppe eller noen wokede eller ovnsstekte grønnsaker. Ta noen hjemmelagde knekkebrød med kikertpostei (humus) eller guacamole (moset avocado med sitron og salt) eller en skål med puffet bokhvete, med for eksempel soya- eller mandelmelk, solsikkefrø og noen rosiner.

Lag en stor salatbolle et par dager i uka, så kan du øse av den når du fyller opp lunsjboksen og til middag.

Drikk minst tre liter vann med supergreens og ph dråper i løpet av dagen.

Det finnes mange gode vegetarkokebøker på markedet, der er det et vell av basedannende oppskrifter å velge mellom. Om du greier å holde deg til rundt 70 prosent basedannende kost er du på god vei mot god helse, energi og overskudd!

Det er ikke alltid like lett å holde seg til basisk kosthold i Norge. Vi er en stor brød-, kjøtt-, sukker- og ostespisende nasjon. Vi er i verdenstoppen når det gjelder inntak av melk og kaffe også, og alkoholkonsumet er på vei opp. Alt dette er syredannende mat som skader helsa i det lange løp. Det er ikke usannsynlig at det store konsumet av meieriprodukter er en medvirkende årsak til benskjørhet. Myten er at slike produkter tilfører kalk, i realiteten er de så syredannende at de tapper skjelettet for kalk. Grunnen er at kroppen må ta kalsium fra skjelettet for å nøytralisere syren. Dessuten er de slimdannende, noe som hindrer godt næringsopptak fra tarmen. Greier du likevel å innarbeide gode vaner i hverdagen, og heller unner deg litt ekstra når sosiale settinger gjør det vanskelig å styre utenom, har du kommet godt på vei!

FLERE INSPIRERENDE OPPSKRIFTER FINNER DU PÅ  www.basiskmat.com

Basisk mat!
Last ned pdf med mange oppskrifter
Oppskrifter av Karin Langbakk m/flere

Salater kan varieres i det uenderlige. Noen tips kan være å tenke på hvordan man skal «bygge opp» en salat slik at den ser fristende ut og har fine fargesammensetninger. Bruk en stor tallerken, legg salatblader i bunnen og bygg opp. Lag skråskiver og staver for å variere utseende. For å få sprødere grønnsaker kan man legge dem i vann med isbiter før man legger opp på tallerken. Blomkål og brokkoli kan ligge og trekke i en bolle i minst to timer etter at du har hellet litt olje over og strødd salt på. Bland godt og sett i kjøleakap, kan stå et par dager eller mer. Kjempegodt på salattallerkenen. Mandler kan gjerne brukes i salater, da helst bløtlagt en tid i forveien i vann eller olje, bør stå i kjøleskap, vann bør skiftes hver dag.